Tarım, büyük ölçekli bir üretim endüstrisidir. Ve bu endüstri, tabii ki yıllar içerisinde gerçekleşen sanayi ve teknolojik yeniliklerden etkilenmiştir. Yıllar içerisinde daha iyi, daha verimli ürünler elde etmek ve daha az kaynak kullanmak amacı ile gelişim ve değişim gösteren tarımın evrimini gelin birlikte inceleyelim;
- Tarım 1.0, insan ve hayvan gücüne dayanan, pulluk, orak gibi basit araçların kullanıldığı ve mahsul verimliliğinin düşük olduğu geleneksel bir dönemi ifade eder.
- Tarım 2.0, 19. yüzyılda sanayi devrimi ve buhar motorlarındaki gelişmeler ile başlamış, mekanik makineler piyasaya sürülmüştür. Bu dönemde teknolojik ilerlemelerin hızı, tarım işlerinin verimliliği ve üretkenliği önemli ölçüde artmıştır.
- Tarım 3.0, diğer adıyla akıllı tarım, mahsul üretimine ilişkin tüm girdileri izleme ve daha verimli bir şekilde yönetme ihtiyacından doğmuştur. Tarım teknolojisi arayışı, yeni tarım yöntemlerinin ve araçlarının geliştirilmesine yol açmıştır. Otomasyon ve robotik teknikler, operasyonları verimli bir şekilde gerçekleştirmeyi ve hataları önlemek için üretim süreçlerini verimli bir şekilde izlemeyi sağlamıştır.
- Tarım 4.0 otonom makineleri, sensör donanımlı robotları, nesnelerin internetini (IoT), droneları ve uyduları kapsayan yeni bir tarım ortamıdır. Analiz edilen veriler ile üreticiler daha doğru karar alabilirler. Bu uygulamalar ile çevresel etkileri en aza indirerek, enerji ve su gibi kaynakların kullanımını azaltarak, üretim verimliliği artırmak amaçlanmaktadır.
- Tarım 5.0, kısaca “dijital tarım”, verimi ve diğer tarımsal sonuçları en üst düzeye çıkarmak için yeni nesil tarım yöntemlerini ve araçlarını ifade eder. Bu teknolojilerden biri, hızla gelişen ve dünyada en son tarım teknolojisi başarılarının erişilebilirliğini artıracak olan 5G’dir. Veri toplama verimliliği ve veri doğruluğu yönlerinden diğer uygulamalardan daha üstün bir teknoloji sunar.